torek, 30. december 2014

Rime


SKRIVAJ

Ni zelo lepa in seksi soseda,
s špičaki ne trka v jutranji zrak.
Njene superge le s hitrim korakom
lovijo minute na jutranji vlak.

Torba ohlapno visi ji čez ramo,
kazalka iz knjige tišči se v vogal.
Sanje se stapljajo z jutranjo zarjo,
besede iz zgodbe prekriva rokav.

Grejejo roke ji, boke, ramena,
na vlaku poišče osamljeni kot.
Knjigo prebira na svojih kolenih
in drugič v sekundi odhaja na pot.

Ni zelo lepa in seksi soseda,
pod rebri prekrasen se skriva njen svet.
Na jutranjem vlaku petkrat na teden
skrivaj opisuje ga potnik - poet.


Prve pesmi sem napisala že v osnovni šoli. Enostavne, klišejske, obvezno rimanke, brez pravil. Čeprav sem se o poeziji in pisanju le-te učila v osnovni in srednji šoli, se šele zdaj, ko se s pisanjem ukvarjam bolj poglobljeno, zavedam, da to ni tako enostavno. Rimo najdeš hitro - baje obstaja celo stran na spletu o tem, toda za kaj več, pa potrebuješ čas. Vsaj jaz. Tu je štetje zlogov, posluh za ritem, iskanje besed, ki niso klišejske, a veliko povedo in mir, celo tišino. Nekateri lažje ustvarjajo, ko se jim veliko dogaja, ko so v stresu, jaz pa potrebujem "prazno" glavo, da jo lahko napolnim. Ugotovila pa sem tudi to: več kot sem na računalniku, na spletu, na fb, manj ustvarjalnosti je v meni. Več kot berem knjige, zgodbe, ki so nekoliko bolj zahtevne, bolj si želim ustvarjati tudi sama.
Mislim, da je branje in razumevanje poezije zelo subjektivna stvar, bolj kot branje in razumevanje proze. Rada imam poezijo, zelo in občudujem predvsem tiste pesnike, ki pišejo v rimah, sonete. Tiste, katerih pesem razumem, pa čeprav po svoje, v katerih se najdem in se mi odprejo nova obzorja (kako klišejsko :). Rada imam Minattija, Menarta, Pavčka, Koviča, Lainščka.
Objavila nisem še ničesar, razen v zbornikih pesniškega portala pesem.si. Zakaj? Ker sem premalo pogumna, tudi lena in ker, ko berem podčrtanke, najbolje ocenjene pesmi na tem portalu, ugotavljam, da večino tistih pesmi preprosto ne razumem, ter sklepam, da sem s svojimi preveč enostavna, nezrela. Toda ... mogoče pa obstaja več vrst poezije, tista bolj filozofska in tista bolj enostavna. Sama si želim, da bi moje pesmi razumelo čim več ljudi, tudi tisti najbolj preprosti.  Všeč so mi rimane pesmi, ki so kot glasba tekoče - na vsako tako, ki jo napišem, sem še posebej ponosna. Želim si, da bi jih znala napisati čim več.

Elizabeth Gilbert, Jej, moli, ljubi:
"Dano ti je bilo življenje, dolžan si (in kot človeško bitje tudi upravičen do tega), da najdeš nekaj lepega v življenju, ni pomembno, kako majhno je."

6 komentarjev:

  1. Evelina, bila tu in z veseljem prebrala.

    Srečno 2015 ti želim, Ivanka

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala za obisk in veliko sreče in uspeha v novem letu tudi tebi!

    OdgovoriIzbriši
  3. Kar zberi pogum.
    Vsak pesnik ima svoj "glas". Na svojega si lahko zelo ponosna!

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala Mojcej, za tako lep komentar. je pobožal mojo dušo :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Evelina ,hvala za vse te iskrene zapise in deljenja z nami.Preberem vsakega.SREČNO 2015

    OdgovoriIzbriši
  6. Hvala Jelka, Veliko sreče v novem letu tudi vam!

    OdgovoriIzbriši