torek, 22. oktober 2013

Medeno satje

Iz obora izpuščena čreda mravljincev
pod mejo lasišča
na lovu za novimi sinapsami.
Ne potrebuješ razsvetljave
nebesnih teles,
le tvoj obraz na vratu,
iz katerega sije.
Ujel si medeno satje Nje,
ki muzajoč opreza izza krošnje
drevesa z mnogoterimi letnicami.
 
 


 
Nedeljo smo preživeli v Udinah. Vsi trije :) Vsi trije smo se udeležili mednarodne razstave bonsajev Jesensko listje. Pravzaprav smo se je udeležili štirje, pozabila sem na glavnega junaka in to je Tomažev bonsaj ( na sliki ), ki je bil razglašen za najlepše drevo po izboru gledalcev. Bil je lep dan, kar je v bistvu vedno, če so poleg bonsajisti.
Rada pogledam drevesa, jih primerjam med sabo. Imam se za popolnega amaterja, čeprav imam nekaj teoretičnega znanja: kaj je bonsaj, od kje je prišel, kaj predstavlja krošnja, kako se ga zaliva :) Tokrat pa sem si zaželela vodenega ogleda in Tomaž me je z veseljem popeljal od drevesa do drevesa. Po natančni predstavitvi sem ugotovila, da je, ne samo po prvem vtisu, ampak tudi po višjih kriterijih, najboljši njegov. Na zaključku razstave se je pokazalo, da je bilo istega mnenja tudi večina obiskovalcev.
In kaj sva z Jakobom počela 10 ur na prireditvi, kjer se je vse vrtelo le okrog bonsajev, posod za bonsaje, orodju, delavnici oblikovanja? No, najprej sem si ogledala drevesa, prizorišče, pozdravila nekaj znancev bonsajistov iz Italije in Avstrije, poklepetala z bonsajisti iz Slovenije, spila kavo, opazovala, brala, opazovala, kaj napisala, opazovala, klepetala z Jakobom :) In uživala v posebni energiji, ki je prisotna povsod tam, kjer se ustvarja, kjer je umetnost, kajti bonsajizem je umetnost. Dvigne nivo energije, da se naježiš, kot se pri poslušanju glasbe, branju poezije, še posebno sonetov, branju dobre knjige (ali stripa bi rekel Jakob), opazovanju dobre slike ali fotografije, opazovanju narave. Vse ima namreč isti imenovalec, le začutiti je treba in delati, ko začutiš.
 
Fynn: Gospod Bog, tukaj Ana:
"Vsi igramo isti akord, vendar se zdi, da tega ne vemo. Ti imenuješ svoj akord C-dur, medtem ko jaz iste note imenujem septakord a-mola. Jaz se imenujem kristjan in kako se imenuješ ti? Mislim, da se Gospod Bog precej dobro spozna na glasbo, saj pozna vsa imena akordov. Morda mu je vseeno, kako jih imenuješ, samo da jih igraš."


5 komentarjev:

  1. Pozdravljena, Evelina :)

    Tokrat te bom vprašala o zalivanju. Kot sem že na fb napisala sem dobila izsušen bonsaj listavec, s prošnjo naj ga poskušam spraviti "k sebi". Namočila sem ga v vodi, to sem še nekajkrat ponovila. Listi so se mu povsem osušili in odpadli. Res je jesen, a vseeno mislim, da ni upanja, rastlina je propadla. Imam prav?

    Lp, Lea

    OdgovoriIzbriši
  2. Evelina, velik užitek je brati tvoj blog, se včasih res kar naježim.
    Lepe pozdrave

    OdgovoriIzbriši
  3. Oj Lea, glede bonsaja sem ti odgovorila na fb - sporočila. Upam, da boš zadovoljna.

    OdgovoriIzbriši
  4. Pozdravljena Mojcej :) Komentarji kot je tvoj me razveselijo. Malo zaradi samovšečnosti pa tudi zadovoljstva, da nekomu lahko dvignem energijo, pa čeprav je to le "ježenje".
    Hvala in lep pozdrav!

    OdgovoriIzbriši