ponedeljek, 26. avgust 2013

Bralec


V meni bije tisoč src
in vedno znova in znova
hlastam za novimi vdihi.
Teža platnic in listov
se spreminja v alkimijo
ki lega med posamezne utripe,
med gube sivih celic,
jih bogati, polni
z novimi vsebinami,
najboljšo govejo juho.
Srkam jo počasi,
prebavljam še počasneje
in na njenih vročih hlapih
se dvigujem
čez tisoče pokrajin,
čez tisoče življenj,
zjočem na tisoče solza,
dokler ne pridem
do konca
in z novo zajemalko
ne začnem znova
in znova
in znova ...


Med temi počitnicami sem prebrala 5 knjig. Vse so mi bile všeč. Za vse sem komaj čakala, da jih vzamem v roke in berem, berem ... Zadnja je bila  knjiga Margaret Mazzantini Novorojen, zgodba o vojni v Sarajevu, ljubezni, usodi, bolestnemu hrepenenju po materinstvu. Ko sem jo odložila sem čutila vibracije po vsem telesu, metuljčke v trebuhu. Počutila sem se kot kalup, ki ga napolniš z vsebino. Dobro vsebino.
Tako name delujejo knjige. Obisk knjižnice je čas samo zame. In moja največja želja je, da bi nekoč imela doma poseben knjižni kotiček - ali bolje kar VELIK KOT - naponjen s knjigami, tistimi posebnimi zame, ki so mi dale več kot le zgodbo. Takšna so moja nebesa ...

Susan Delattre, Susan O¨Halloran: Ženska, ki je našla svoj glas:
"Zgodbe nas kličejo na raven, na katero smo pripravljeni stopiti, in puščajo odprta vrata, če si bomo kdaj zaželeli, da bi vstopili na drugo."

2 komentarja:

  1. Pozdravljena Evelina,

    očitno sva obe knjižna molja. Običajno preberem okrog 1000 strani na mesec. Trenutno sem končala Vujnovićevo - Jugoslavija, moja dežela, gre za čudovito knjigo, ki danes vibrira v meni neštete zakaje. Predvsem me boli, vse kar je moral pretrpeti mali Vladan. Samo 11 let mu je bilo, ko je izgubil dom, očeta, prijatelje, rojstni kraj. Mama je bila samo fizično prisotna, zlomljena od žalosti in skrbi, mu ni zmogla niti znala nuditi vsaj nekaj topline. Res dobro branje.

    Lp, Lea

    OdgovoriIzbriši
  2. Vse pohvale za napisano!Knjige so tudi zame vrednota in vedno lepo darilo.Berimo še naprej.Naj se vam želje izpolnijo!
    lp,Jelka

    OdgovoriIzbriši