sobota, 7. december 2013

Na drugi strani steklene stene

 
Na moji strani
imajo oblaki ostre robove,
sončni žarki se obrnejo v drugo smer,
še preden pridejo do mene.
Na moji strani
so objemi ujeti v prisilni jopič,
besede votle,
odmevajo od tišine in kričanja,
zabijajo se v kožo kot zrna sodre.
 
Danes sem le kupček odtujenosti,
prekrit s krpanko otroških travm.
Sem na tleh s klofutami
in samotnostjo otroške postelje
brez večernih pravljic in bolhe za lahko noč.
Neonske luči na stropu drobno utripajo
Vonj po razkužilu,
v ozadju blues in ritem korakov v odhajanju.
V steklenički za infuzijo napačna tekočina.
 
Žal mi je.
V mojem avtobusu še ni kladivc
za razbijanje stekla v sili.
 


 
 
Danes sem se prebila do konca knjige - avtobiografije - Carla Gustava Junga Spomini, sanje, misli. Res prebila, saj sem posamezne odlomke morala prebrati večkrat, pomagala sem si tudi s slovarjem tujk in googlom. Lahko bi bila  napisana ali prevedena bolj enostavno, vendar  mislim, da strokovnjakom s tega področja, to je psihiatrije, psihologije, filozofije, ne dela težav:)
Že od otroštva je bil nekaj posebnega. Ko se je opisoval kot otroka me je spomnil na avtista, z vsemi svojimi posebnostmi in neprilagodljivostjo. Doživljal je vizije, intenzivno je sanjal in bil res v čisto svojem svetu  raziskovanja podzavesti. Že on je trdil, da "otrokova psiha ni tabula rasa, ampak že opremljena z vsemi specifičnimi človeškimi instinkti, tako tudi z apriornimi temelji višjih funkcij".
Ob branju sem se spomnila sebe kot otroka, kako intenzivno sem jaz sanjala, saj se nekaterih sanj še vedno spominjam. Pogosto me je tlačila mora, bala sem se  vsega nadnaravnega,  razglabljala sem o smrti, iskala smisle v dogodkih, a doma nisem imela sogovornika, ki bi me prav razumel.  Spomnim se, kako intenzivno sem vse doživljala tudi kasneje v otroštvu in kako pogosto me je bilo strah, nisem pa imela nikogar, ki bi mi pri premagovanju strahu pomagal.
Mogoče je bil g. Jung res tudi nekoliko nor, toda kateri posameznik, ki se tako intenzivno ukvarja le z enim področjem, to ni?  Njegova razmišljanja in razlage zavesti, podzavesti, duše,  njene svetle ter temne plati, pa so sprožila to, da so se nekateri moji strahovi preprosto razblinili. Kot da sem končno začela uporabljati prave leče za opazovanje - stvari so se razjasnile.
 
V zadnjem poglavju te knjige je C .G. Jung napisal:
 
"Pomembno je, da imamo skrivnost in slutnjo nečesa neznanega. To izpolnjuje življenje z nečim neosebnim, numinoznim. Kdor tega ni izkusil, je zamudil nekaj pomembnega. Človek mora čutiti, da živi v svetu, ki je v določenem pogledu poln skrivnosti, da se v njem dogajajo in da v njem lahko izkušamo stvari, ki ostajajo nerazložljive, in ne le take, ki se dogajajo po pričakovanju. Nepričakovano in nezaslišano spadata v ta svet. Le tedaj je življenje celota."


1 komentar:

  1. Z zanimanjem prebrala, morda se tudi sama lotim tega čtiva :)

    Lp, Lea

    OdgovoriIzbriši